kop1

Meldacties

 hartOproep: Anne Vos, is onderzoekassistente UVA (Universiteit van Amsterdam).

Vanuit commissie de Winter is de Universiteit van Amsterdam verantwoordelijk voor de sectorstudie onder licht verstandelijk beperkte. Onderdeel van deze sectorstudie is in gesprek met 11 minderjarige bewoners met een licht verstandelijke beperking en in gesprek met 11 volwassenen met LVB die in hun jeugd op een instelling hebben gewoond.
Deze gesprekken zijn gericht op de beleving van het verblijf in een wooninstelling die gespecialiseerde behandeling en begeleiding biedt voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking, nu of in het verleden. In het gesprek wordt ingegaan op eventuele ervaringen met geweld, zoals toegepast door begeleiders of door andere bewoners in deze instelling. Tijdens het gesprek, is er bijzondere aandacht voor de gevoeligheid van het onderwerp en zal er alles aan gedaan worden om bewoners op hun gemak te stellen en het interview zo prettig mogelijk te laten verlopen.Op dit moment is Anne opzoek naar participanten. 

Wilt u meer informatie. of heeft u belangstelling om mee te doen aan dit onderzoek, dan kunt u een mail sturen naar Anne Vos: 
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 hart Meldactie: Commissie de Winter

hart   Meldactie Stichting Strakx, Caleidoscoop en Mind 

hart  NZA blij met meldactie wachtlijsten.

  

hartGeen zorg voor volwassenen met jeugdtrauma’s 

Er is heel wat mis in de traumabehandeling voor volwassenen met jeugdtrauma’s. STRAKX, Caleidoscoop en MIND zijn op 29 april 2017 een Meldactie gestart. Zij roepen mensen op om bij de toezichthouder in de zorg, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), te melden als ze geen passendbehandeling krijgen of lang moeten wachten.   

Initiatiefnemers starten deze Meldactie met als doel om goede traumabehandeling mogelijk te maken voor iedereen die dat nodig heeft en om lange wachtlijsten weg te werken. 
Veel mensen die in hun jeugd te maken hebben gehad met ernstige en langdurige psychische mishandeling, fysieke mishandeling, verwaarlozing en/of seksueel misbruik kunnen maar niet bij zorgverleners in de GGZ terecht. Wachtlijsten voor gespecialiseerde traumabehandeling variëren van 1 tot 3 jaar en zoektochten naar passende behandeling van 10 tot 20 jaar zijn geen uitzondering. Het lijkt alsof de GGZ hen niet wil kennen.

Wat gaat er mis?

Naast het lange wachten op gespecialiseerde traumabehandeling, worden zeer regelmatig onvolledige of verkeerde diagnoses gesteld, gevolgd door een aaneenschakeling van ineffectieve behandeltrajecten. Al in 2006 benoemde Zorgverzekeraars Nederland de gespecialiseerde traumabehandeling voor mensen met jeugdtrauma’s als een van de belangrijkste knelpunten in de GGZ. De Gezondheidsraad constateerde in 2011: 'Deze ernstigste patiënten worden van het kastje naar de muur gestuurd en zelfs buiten de muren van GGZ-instellingen gehouden, omdat men de deskundigheid niet in huis heeft en de behandelingen kostbaar zijn.'  
In 2015 schreef het Kenniscentrum Vroegkinderlijke Traumatisering, CELEVT, met hoogleraren, behandelaren en slachtoffers een brandbrief aan de Tweede Kamer. Maar het oplossen van het probleem werd nauwelijks iets gedaan. Het lijkt alleen maar te verslechteren. Gespecialiseerde behandelmogelijkheden binnen GGZ-instellingen worden afgebouwd en zelfs gesloten.

Cijfers

Van alle GGZ-cliënten heeft 50-70% een achtergrond van jeugdtrauma’s [Trimbos Instituut 2007]. De maatschappelijke kosten voor additioneel zorggebruik en ziekteverzuim bedragen op jaarbasis [Trimbos 2016]:

  • 3,5 miljard door emotionele verwaarlozing,water 4
  • 1,2 miljard door psychische mishandeling,
  • 915 miljoen door fysiek misbruik,
  • 1,2 miljard door seksueel misbruik,
  • 4,1 miljard door een combinatie van emotionele verwaarlozing, psychische, lichamelijke en seksuele mishandeling.

Tijdige diagnostiek en specialistische traumabehandeling kan deze kosten fors omlaag brengen en in veel gevallen maatschappelijke uitval verkorten of voorkomen. 

Meer informatie:
Heeft u vragen over de Meldactie, neem contact op met STRAKX, Martijne Rensen (06) 46 19 07 36, mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op Strakxisnu. 

Heeft u vragen over de wachtlijsten, neem contact op met MIND, Nic Vos de Wael (033) 303 24 00 of kijk op Wij zijn Mind