kop1

Meldacties

 

hart Meldactie Stichting Strakx, Caleidoscoop en Mind 

      NZA blij met meldactie wachtlijsten.

 hart Meldactie: Commissie de Winter

Geen zorg voor volwassenen met jeugdtrauma’s 

Er is heel wat mis in de traumabehandeling voor volwassenen met jeugdtrauma’s. STRAKX, Caleidoscoop en MIND zijn op 29 april 2017 een Meldactie gestart. Zij roepen mensen op om bij de toezichthouder in de zorg, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), te melden als ze geen passendbehandeling krijgen of lang moeten wachten.   

Initiatiefnemers starten deze Meldactie met als doel om goede traumabehandeling mogelijk te maken voor iedereen die dat nodig heeft en om lange wachtlijsten weg te werken. 
Veel mensen die in hun jeugd te maken hebben gehad met ernstige en langdurige psychische mishandeling, fysieke mishandeling, verwaarlozing en/of seksueel misbruik kunnen maar niet bij zorgverleners in de GGZ terecht. Wachtlijsten voor gespecialiseerde traumabehandeling variëren van 1 tot 3 jaar en zoektochten naar passende behandeling van 10 tot 20 jaar zijn geen uitzondering. Het lijkt alsof de GGZ hen niet wil kennen.

Wat gaat er mis?

Naast het lange wachten op gespecialiseerde traumabehandeling, worden zeer regelmatig onvolledige of verkeerde diagnoses gesteld, gevolgd door een aaneenschakeling van ineffectieve behandeltrajecten. Al in 2006 benoemde Zorgverzekeraars Nederland de gespecialiseerde traumabehandeling voor mensen met jeugdtrauma’s als een van de belangrijkste knelpunten in de GGZ. De Gezondheidsraad constateerde in 2011: 'Deze ernstigste patiënten worden van het kastje naar de muur gestuurd en zelfs buiten de muren van GGZ-instellingen gehouden, omdat men de deskundigheid niet in huis heeft en de behandelingen kostbaar zijn.'  
In 2015 schreef het Kenniscentrum Vroegkinderlijke Traumatisering, CELEVT, met hoogleraren, behandelaren en slachtoffers een brandbrief aan de Tweede Kamer. Maar het oplossen van het probleem werd nauwelijks iets gedaan. Het lijkt alleen maar te verslechteren. Gespecialiseerde behandelmogelijkheden binnen GGZ-instellingen worden afgebouwd en zelfs gesloten.

Cijfers

Van alle GGZ-cliënten heeft 50-70% een achtergrond van jeugdtrauma’s [Trimbos Instituut 2007]. De maatschappelijke kosten voor additioneel zorggebruik en ziekteverzuim bedragen op jaarbasis [Trimbos 2016]:

  • 3,5 miljard door emotionele verwaarlozing,water 4
  • 1,2 miljard door psychische mishandeling,
  • 915 miljoen door fysiek misbruik,
  • 1,2 miljard door seksueel misbruik,
  • 4,1 miljard door een combinatie van emotionele verwaarlozing, psychische, lichamelijke en seksuele mishandeling.

Tijdige diagnostiek en specialistische traumabehandeling kan deze kosten fors omlaag brengen en in veel gevallen maatschappelijke uitval verkorten of voorkomen. 

Meer informatie:
Heeft u vragen over de Meldactie, neem contact op met STRAKX, Martijne Rensen (06) 46 19 07 36, mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op Strakxisnu. 

Heeft u vragen over de wachtlijsten, neem contact op met MIND, Nic Vos de Wael (033) 303 24 00 of kijk op Wij zijn Mind